Dorpzigt

Afgelopen woensdag, 18 mei, ondertekenden Marianne van Duijn, bestuurder van Bavo Europoort en Ben Pluimer, ‎directeur-bestuurder van HW Wonen een intentieovereenkomst voor de realisatie van negen appartementen in Dorpzigt in Zuid-Beijerland.

 

 

Hier kunnen bewoners van de beschermde woonvorm, de Idahoeve op Tiengemeten, ervaring opdoen in het zelfstandig wonen. Dorpzigt biedt daarnaast ook plaats aan een kinderdagverblijf, Careijn thuiszorg met consultatiebureau, verloskundige en Ceasar therapeut, zorgunit van Zorgwaard en gemeentelijke dienstverlening in de vorm van bibliotheek en Welzijn. Ook de multifunctionele ruimte de Til blijft behouden.

 

Zelfstandig wonen
Bavo Europoort was al enige tijd in gesprek met HW Wonen om cliënten vanuit de Idahoeve te laten doorstromen naar meer zelfstandigheid. De stap naar een zelfstandige wonen naar een beschermde woonvorm is bij een aantal cliënten te groot. Het gevaar van vereenzaming en terugval is daardoor aanwezig. Door de cliënten als groep (negen appartementen) zelfstandig te laten wonen, is de stap naar zelfstandigheid dichterbij gekomen en kunnen cliënten op den duur doorstromen naar een eigen woning.

 

Werken aan zelfstandigheid
De cliënten op de Idahoeve werken toe naar deze stap gericht op meer zelfstandigheid. Dit betekent dat ze in de maanden voor overplaatsing werken aan:

  • zelfstandig koken;
  • leren omgaan met geld;
  • medicatie (gedeeltelijk) in eigen beheer houden;
  • appartement met lichte ondersteuning schoonhouden;
  • een vraag om hulp kunnen uitstellen

Naast cliënten vanuit de Idahoeve kunnen ook andere cliënten uit de regio in aanmerking komen voor de appartementen.

 

Intentieovereenkomst
Nu de intentieovereenkomst een feit is, kan er snel worden gestart met de realisatie van de appartementen. De verwachting is dat eind dit jaar de appartementen gereed zijn, zodat de bewoners vanaf het nieuwe jaar hun nieuwe woning kunnen betrekken. Afgelopen woensdag werden hiervoor al de eerste ideeën qua inrichting uitgewisseld. Ook werd al gesproken over kleine werkzaamheden die de nieuwe bewoners zouden kunnen doen voor de andere organisaties in Dorpzigt. Zo ontstaat er voor alle betrokkenen een win-win situatie en is en blijft Dorpzigt voor alle bewoners van Zuid-Beijerland een belangrijke locatie.